Babaváró hitel visszafizetés | Babavaro-hitel.hu

Hogyan kell visszafizetni a babaváró hitelt, ha nem jön a gyerek?

A babaváró hitel legvonzóbb jellemzője a kamatmentesség. Ez viszont elveszik, ha a párnak nem születik legalább egy gyermeke az igényléstől számított öt éven belül. Ebben az esetben egy összegben kell visszafizetni az addig igénybe vett kamattámogatást. Körbejártuk a visszafizetés feltételeit, és annak is utánajártunk, hogy mely esetekben kaphatsz méltányosságot a visszafizetés alól.

Mikor kell visszafizetni a babaváró hitelt?

A következő esetekben kell visszafizetni a kamattámogatást a házaspároknak:

 

  • ha az igényléstől számított öt éven belül nem születik gyermekük,

  • ha a házaspár egyik tagja sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel,

  • ha a támogatásban érintett gyermeket egyik szülő sem neveli a saját háztartásában.

 

A jogosulatlanul igénybe vett kamattámogatást 120 napon belül vissza kell fizetni, a futamidő fennmaradó részében pedig a kamattal megemelt törlesztőrészletet kell tovább fizetni. Az ügyleti kamat mértéke nem lehet magasabb, mint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közzétett, “a közzétételt megelőző naptári hónapban tartott 5 éves névleges futamidejű államkötvény aukciókon kialakult átlaghozamok adott aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlaga 130 százalékának 5 százalékponttal növelt értéke” – ezt a rendelet garantálja.

 

A babaváró hitel kalkulátorral pontosan kiszámolhatod, hogy mennyit kell visszafizetned, ha nem teljesülnek a gyermekvállalás feltételei.

Mi történik válás esetén?

Ha a futamidő alatt elválik a házaspár, akkor a válás napjától számolva piaci kamatozásúvá válik a hitel, akkor is, ha már született közös gyermekük a hiteligénylés után. Ha a párnak viszont nem született egy gyermeke sem (az igénylés előtt született gyermekek nem számítanak), akkor visszamenőleg ki kell fizetni a kamattámogatást.

 

A válást a jogerős bírósági ítélet dátumától számított 30 napon belül be kell jelenteni a hitelező banknál, akik ezután szintén 30 napon belül írásban tájékoztatják az elvált házaspárt a:

 

  • kamattámogatás megszűnéséről,

  • visszafizetendő kamattámogatás összegéről,

  • módosult törlesztőrészletről.

Mi történik, ha a házaspár egyik tagja meghal?

Ha a házaspár egyik tagja meghal, akkor az állam nem számolja fel visszamenőleg a kamattámogatást. Ebben a szomorú esetben a házastárs halála után a kamatmentesség még 6 hónapig fennáll, a törlesztési kötelezettség pedig szünetel.

 

Ha a házastárs halála után a másik fél 5 éven belül újra házasságot köt, akkor ismét jogosult lehet a babaváró hitelre, és ugyanazok a feltételek vonatkoznak rá, mintha először igényelné a támogatást.

Mikor kaphatunk felmentést a visszafizetés alól?

A kamattámogatás visszafizetését bizonyos élethelyzetekben elengedi az állam, illetve enyhít a feltételeken, ha az szükséges.

 

  1. Ha a házaspár egyik, vagy mindkét tagja megváltozott munkaképességűvé vált, és emiatt nem tudtak gyermeket vállalni.

  2. Ha a pár részt vett gyermekvállalást segítő orvosi kezeléseken, és ezt igazolni is tudják.

  3. Ha a támogatott személyek számára egészségügyi okokból nem ajánlott a gyermekvállalás.

 

Ha a visszafizetésre kötelezett pár kérelmezi a részletfizetést: az illetékes járási hivatal legfeljebb 24 havi részletfizetést engedélyezhet a rendelet szerint. Ehhez a párnak igazolnia kell, hogy a körülmények nem teszik lehetővé az egy összegben történő visszafizetést.

Mi történik, ha minden a terv szerint halad?

A babaváró hitelnél a futamidő első öt évében csak a tőketartozást és a kezességvállalási díjat kell fizetni, a kamatot nem. Ha az igénylő párnak legalább egy gyermeke születik az igényléstől számított öt éven belül, akkor a hitel végig kamatmentes marad. Arról, hogy mikor engedi el az állam a teljes fennálló tartozást, ebben a cikkben írtunk bővebben.