A babaváró hitel igényléshez szükséges dokumentumok | Babavaro-hitel.hu

A babaváró hitel egy szabad felhasználású hitel, az igénylés viszont összetettebb, mint egy piaci hitelnél. Az igénylésnél meg kell felelni a rendeletben szereplő feltételeknek és a banki hitelbírálatnak is, amelyekhez különböző dokumentumokat kell beszerezni. Ezeket gyűjtöttük össze a következő cikkben, és azt is eláruljuk, min csúszhat el az igénylés, ha nem megfelelő igazolást viszünk be a bankba.

SZEMÉLYES DOKUMENTUMOK: AZ ALAPOKON IS ELCSÚSZHATUNK

A hiteligénylésnél igazolnunk kell magunkat, amit több fényképes igazolvánnyal is megtehetünk. Megfelel erre a célra a személyi igazolvány, a jogosítvány és az útlevél is. A lényeg, hogy a bemutatott igazolvány érvényes legyen, a lejárt igazolványt ugyanis nem fogadják el a bankok. Ebben az esetben az új igazolvány igénylése akár hetekkel is eltolhatja a banki szerződéskötést. Ugyanez vonatkozik a lakcímkártyára is. Bár ennek az okmánynak nincs lejárati dátuma, gondot jelenthet, ha nem a valóságnak megfelelő adat szerepel rajta. Az igényléshez ezenkívül szükség lesz az adóazonosító kártya bemutatására is.

TB JOGVISZONY IGAZOLÁS: A JÁRÁSI HIVATAL ADJA KI!

Ezt NEAK vagy OEP igazolás néven is ismerheted, pedig az igazolást a területileg illetékes járási hivatal állítja ki, ahol egészségbiztosítási pénztári feladatkörben is eljárnak. Az ügyintézési idő maximum 8 nap, ami nem foglalja magában a postázást. Fontos, hogy a kiállított igazolás 30 napig érvényes, tehát ha nem adjuk be időben az igénylést, akkor később újat kell kérnünk, ami újabb 8 napot vesz igénybe. Ha külföldi jogviszonyt szeretnénk igazolni, akkor az igazolás igénylése előtt érdemes rákérdezni, hogy az adott járási hivatalban vagy kormányablakban a külföldi munkaviszony alapján is kiállítják-e az igazolást, mert erre nem mindenhol van lehetőség. A magyar jogviszonyról szóló igazolást mindenhol kiadják.

JÖVEDELEMIGAZOLÁS A MUNKÁLTATÓTÓL VAGY A NAV-TÓL

A banki hitelbírálathoz mindenképpen szükségünk lesz jövedelemigazolásra. Az alkalmazottak számára ezt a munkáltató állítja ki, a vállalkozóknak pedig a NAV-tól kell kérni. Fontos, hogy ez az igazolás sem lehet 30 napnál régebbi, különben nem fogják elfogadni az igénylésnél – hívta fel rá a figyelmet megkeresésünkre az Erste Bank. Az Ersténél egyébként online elérhető az igényléshez szükséges adatlap, így már azelőtt megnézhetjük, hogy milyen adatokra van szükség, mielőtt bemennénk a bankba.

Mielőtt beadnánk az igénylést, mindenképpen nézzünk utána, hogy melyik banknál mekkora havi nettó jövedelemre van szüksége a házaspárnak ahhoz, hogy be tudják adni az igénylést, illetve, hogy pontosan milyen típusú jövedelmet vesznek figyelembe, hiszen ezen a téren is lehetnek eltérések. A babaváró hitel igényléséhez minimum jövedelmet a Bank360 babaváró hitel kalkulátorával is megnézhetjük. Ha nem a számlavezető banknál vesszük fel a hitelt, akkor a hitelintézet kérhet 1-3 hónapra visszamenőleg bankszámlakivonatot is, amelyen szerepel a munkabér jóváírása.

VÁRANDÓSGONDOZÁSI KISKÖNYV

Ezt értelemszerűen akkor kell bemutatni, ha már várandós a kismama, és szeretné kérni a törlesztés szüneteltetését és/vagy a gyermekvállalási támogatást – attól függően, hogy melyikre jogosult az adott várandósság idején. Az igazolást a terhességről a szakorvos állítja ki, ez alapján a kiskönyvet pedig a területileg illetékes védőnő.

NYILATKOZATOT IS KELL TENNÜNK

A rendeletben szereplő feltételek egy részével kapcsolatban a legtöbb banknál elegendő nyilatkozatot tennünk, külön igazolást nem kell bevinni a bankba:

erkölcsi bizonyítvány: ezzel a büntetlen előéletünket igazolhatjuk,
házassági anyakönyvi kivonat: ezt a dokumentumot minden házaspár megkapja az esküvő után, így ezt akkor sem okoz gondot bemutatni, ha valamiért mégsem lenne elég a nyilatkozat,
NAV 0-s igazolás: a babaváró támogatás feltétele a köztartozás mentesség, amit NAV igazolással lehet igazolni, de ebben az esetben elegendő a nyilatkozat is.

Nagyon fontos, hogy ha az igénylő valótlanságot állít valamelyik nyilatkozatban, akkor azzal bűncselekményt követ el.

A BANK TOVÁBBI DOKUMENTUMOKAT IS KÉRHET

Az igénylésnél a bank további dokumentumokat is bekérhet, például hitelkiváltásnál. Ebben az esetben a meglévő hitelszerződést kell bemutatnunk, illetve további bankszámlakivonatokat is kérhet a bank, amely igazolja, hogy a törlesztés rendben halad, és nincs elmaradásunk semmilyen téren.