A babaváró hitel buktatói | Babavaro-hitel.hu

A július 1. óta elérhető babaváró hitellel akár 10 millió forint kamatmentes hitelhez is hozzájuthatnak a fiatal házasok, és az összeget gyakorlatilag bármire felhasználhatják. Nem minden esetben tudják azonban a bankok befogadni az igénylést: van, aki a rendeletben szereplő feltételeknek nem felel meg, van, akit pedig a bank hitelképességi feltételeinél vérzik el. Összegyűjtöttük, melyek lehetnek a leggyakoribb okai az elutasításnak babaváró hitel igénylésnél.

1. Nem megfelelő jövedelem

A babaváró hitel igényléséhez meg kell felelni a bank saját, belső hitelbírálatának. Ez hitelintézetenként eltérő lehet, ami azt jelenti, hogy ezen a téren vannak konzervatívabb és engedékenyebb bankok is. Nem mindenhol fogadják el például kiegészítő jövedelemként a táppénzt vagy a GYES-t, amit a kismama kap. 

Az is problémát jelenthet, ha valaki csak részmunkaidőben van bejelentve, és emiatt nem tud megfelelő jövedelmet igazolni. Ugyanez a helyzet akkor is, ha határozott időre szól a munkaszerződés, vagy egyszerűsített foglalkoztatottként van valaki bejelentve.

2. Nem terhelhető tovább a jövedelem

Ha a babaváró hitel igénylésekor már van meglévő hitelünk, akkor azzal a banknak számolnia kell, ahogyan azzal is, hogy a havi nettó jövedelmünk mekkora törlesztőrészletet bír el a JTM szabályozás alapján. Ezen a téren is eltérhetnek a bankok: az engedékenyebb bankok akár 50 százalékig is engedik terhelni a jövedelmet, míg máshol csak 35 százaléka lehet a törlesztő a havi jövedelemnek. A bankoknak számolniuk kell a meglévő hitel törlesztőrészletével, valamint a meglévő hitelkártya és folyószámla szerződéssel is. 

Mindezt figyelembe véve, előfordulhat, hogy a háztartás nettó jövedelmébe nem fér bele a babaváró hitel törlesztőrészlete – ebben az esetben érdemes elgondolkodni a hitelkiváltáson, ami akár célja is lehet a babaváró hitelnek.


A Bank360 babaváró hitel kalkulátor segítségével néhány kattintással ellenőrizhetjük, hogy milyen havi nettó jövedelemmel melyik banknál igényelhetjük a babaváró támogatást.


3. Nincs elég TB jogviszony

A babaváró hitelre vonatkozó rendelet legalább három éve fennálló, folyamatos társadalombiztosítási (TB) jogviszonyt ír elő, legalább a házaspár egyik tagjánál. Ezen a téren gondot jelenthet, ha valakinek két jogviszony között hosszabb idő telt el, mint 30 nap; ebben az esetben ugyanis megszakad a jogviszony folytonossága és az illetékes járási hivatal nem fogja tudni kiadni az igazolást – hívja fel rá a figyelmet az Erste Bank. Ebben az esetben a bank sem tud mit tenni, még akkor sem, ha egyébként az igénylő megfelel minden más feltételnek, beleértve a banki hitelbírálatot is. Ugyanez a helyzet akkor, ha a felsőfokú tanulmányok befejezése után több mint 6 hónap telt el a következő jogviszonyig.

Azok sincsenek könnyű helyzetben, akik azért jönnek haza külföldről, hogy igénybe tudják venni a babaváró támogatást. Míg a CSOK-nál elég nyilatkozni a hazaköltözésről, a babaváró hitelnél az igénylést megelőző legalább fél évben hazai TB jogviszonyt kell igazolni.

4. Negatív KHR lista 

A rendelet alapján nem kizáró ok az, ha valaki már törlesztette a lejárt tartozását, és passzív KHR-esként szerepel a rendszerben. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a bankok ennél szigorúbbak, ugyanis egy bankról sem tudunk, ahol befogadnák a KHR-es ügyfelek hitelkérelmét. Hiába a rendelet, ugyanis a bankok ennél szigorúbban is eljárhatnak a hitelbírálatnál.

5. Túl idős a férj

A nők életkorával kapcsolatban egyértelműek a szabályok: az igénylés pillanatában a feleség nem lehet idősebb 40 évnél. A férj életkorával kapcsolatban a rendelet nem mond semmit, a bankok viszont megszabhatják, hogy a futamidő végén legfeljebb hány éves lehet a férfi. Az Erste Banknál például a férj nem lehet 70 évnél idősebb a tervezett futamidő végén. Ezt azt jelenti, hogy 20 éves futamidővel számolva a férj az igénylésnél legfeljebb 50 éves lehet. A férj életkorára vonatkozó feltételek bankonként eltérőek lehetnek.

6. Az előélet: előző házasság és gyermek

A babaváró hitelt fiatal házaspárok igényelhetik, de ők is eleshetnek a lehetőségtől, ha már mindketten elváltak, és legalább egyiküknek született gyermeke az előző házasságból. A TB jogviszonyhoz hasonlóan ezt a feltételt is a rögzíti a rendelet, így ebben az esetben nem a bankok döntenek. 


Ha bizonytalan vagy, ellenőrizd a jogosultság ellenőrző kérdőívvel, hogy igényelheted-e a babaváró hitelt.