10 millió támogatást kaphatsz - és törlesztőt sem kell fizetned | Babavaro-hitel.hu

Ha már úton van a baba, és júliusban igénylitek a babaváró hitelt, akár egyetlen törlesztő fizetése nélkül is megúszhatjátok a kölcsönt.

10 millió támogatást kaphatsz - és törlesztőt sem kell fizetned

A babaváró hitel akár vissza nem térítendő támogatássá is alakulhat – feltéve, hogy az igénylés után három gyermek születik a családban. A babaváró hitel kalkulátor segítségével kiszámoltuk, hogy mikor nyerhetünk a legtöbbet a július 1-től igényelhető támogatással.

Így támogat meg az állam 10 millió forinttal

A babaváró hitel szempontjából a legideálisabb forgatókönyv, ha a házaspárnak a hiteligénylés után 3 gyermeke születik, mégpedig a következő feltételekkel:

 

  • az igénylésnél a feleség már legalább 12 hetes várandós – ebben az esetben a szerződéskötéssel egy időben kérvényezhetik a hiteltörlesztés felfüggesztését 3 évre,

  • a második gyermek megszületik vagy úton van a 3 éves felfüggesztés idején – így újra kérhető a törlesztés szüneteltetése, és a fennálló tartozás 30 százalékát is elengedi az állam,

  • a harmadik gyermek megszületik (vagy úton van) abban az időszakban, amikor még szünetel a törlesztés.

 

Így az állam már azelőtt átvállalja a teljes fennálló tartozást, mielőtt elkezdődött volna a törlesztés. Ez a legszerencsésebb forgatókönyv, ami azt jelenti, hogy akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatunk az államtól.

 

 

Nézd meg, hogy megfelelsz-e a babaváró támogatás feltételeinek!

 

Szeretnéd kiszámolni a rád vonatkozó törlesztési részleteket? Használd a babaváró hitel kalkulátort, és pillanatokon belül megtudod, hogy mennyi állami támogatást vehetsz igénybe!

Mi történik, ha csak két gyermek születik?

A babaváró hitel a tervezett gyermekek szempontjából másképp működik, mint a CSOK. A CSOK-nál, ha három gyermeket vállal előre egy pár, de végül csak kettő születik meg, akkor a meg nem született gyermek után felvett támogatást vissza kell fizetni, méghozzá büntetőkamattal együtt.

 

A babaváró hitelnél ez nem fordulhat elő, hiszen nem kell arról nyilatkozni az igénylésnél, hogy hány gyermeket tervez a pár. Ha hármat terveznek, de végül csak kettő születik meg, akkor nincs büntetés, csak annyi változik, hogy nem a teljes fennálló tartozást engedi el az állam, hanem csak a 30 százalékát. Tehát ahogy a gyermekek születnek az igénylés után, úgy vehető igénybe az újabb engedmény.

A babaváró hitel egy gyermekkel is jó üzlet

A babaváró hitelt már abban az esetben is megéri felvenni, ha az igénylést követő 5 évben csak egy gyermekünk születik, hiszen így kamatmentesen törleszthetünk a futamidő végéig. Ez azt jelenti, hogy a 10 millió forintos tőketartozáson felül csak a kezességvállalási díjat kell kifizetni, ami a 20 éves futamidővel számolva 524 502 forint. Így a 10 000 000 forintos hitelnél a teljes visszafizetendő összeg csak 10 524 502 forint.

 

Csak összehasonlításképpen: a Bank360 személyi kölcsön kalkulátora alapján az Erste Most Extra személyi kölcsöne 8,05 százalékos THM-mel érhető el, ami azt jelenti, hogy 10 millió forintos hitelösszegnél 96 hónapos futamidőre a teljes visszafizetendő összeg 13 423 648 forint.

 

Megkeresésünkre az Erste Banknál elmondták, hogy a fiatal házasoknak már önmagában a kamatmentesség is vonzó lehetőség, hiszen ilyen kedvező hitelajánlathoz másképpen nem juthatnának hozzá.

Ha mégsem születnek meg a gyerekek

A legrosszabb forgatókönyv, ha a pár felveszi a babaváró hitelt, és mégsem születik 5 éven belül gyermekük – az igénylés előtt született gyermekek ebből a szempontból nem számítanak. Ha letelik az 5 év, akkor a párnak egy összegben vissza kell fizetnie az addig felvett kamattámogatást, ami 2 131 310 forint a babaváró hitel kalkulátor alapján. A futamidő hátralévő részében pedig a kamatot is fizetni kell, tehát magasabb lesz a törlesztőrészlet. Így a 20 éves futamidő alatt a teljes visszafizetendő összeg 18 001 827 forint.

Mi történik, ha 5 év után mégis megszületnek a gyerekek?

A kamattámogatást már nem igényelheti vissza a pár, de a gyermekvállalási támogatásra továbbra is jogosultak. Ez azt jelenti, hogy az első gyermek megszületése után ugyanúgy törleszt tovább a pár, a második gyermek után viszont elengedi az állam a fennálló tartozás 30 százalékát. Ha ezután még egy gyermek születik, akkor a teljes fennálló tartozást vállalja át az állam.